Podle názvu by se mohlo jednat o nějaký příbuzný plod nám dobře známé hrušky, tvarem ji možná připomíná, ale jinak spolu moc společného nemají, možná jste správně uhodli, že se jedná o avokádo. Plod má zelenou barvu a může být dlouhý až dvacet centimetrů a dosahovat váhy i jednoho kilogramu, roste na stromech a obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, mastných kyselin, naopak minimum cukru. Všemi těmito látkami prospívá lidskému organismu. Ne vždy to, co prospívá lidem, je vhodné i pro naše mazlíčky, proto v žádném případě avokádo nedávejte své kočičce, pejskovi nebo papouškovi, látka persin, obsažená v avokádu, by pro ně mohla být příčinou smrti.
Jako potravina
Avokádo je druhem ovoce, které má mnohostranné využití v kuchyni, dá se z něj připravit výborná polévka, salát, smoothies nebo pomazánka, při úpravách se fantazii meze nekladou, vystačíte si se solí, pepřem či různými druhy koření. Vyrábí se z něj také výborný, a hlavně zdravý olej. Sportující lidé avokádo vyhledávají díky tomu, že usnadňuje proces trávení a je nutričně velmi hodnotné, je tak přírodním podpůrným prostředkem. Jako doplněk stravy je vhodné pro ty, kteří trpí nedostatkem železa.
Jako lék
Jako i jiné ovoce, i tento plod připomínající tmavou hrušku, dokáže pomoci s různými zdravotními obtížemi, má kladný vliv na funkci srdce, krevní tlak, játra a ledviny a je přírodní pomůckou, která napomáhá snížení váhy, dobře zasytí a přitom není kalorické. Plnohodnotně dokáže nahradit máslo nebo námi tolik oblíbenou majonézu. Dokáže také pozitivně působit na žaludeční vředy. Výzkumem také bylo již před mnoha lety prokázáno, že snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi.
Naši předci a avokádo
To, že avokádo je náš přítel, věděli Aztékové již před deseti tisíci lety.
Kde se pěstuje
Mezi největší pěstitele patří Kalifornie, Florida a Mexiko.